Книги

12 януари 2017 г.

Запознай се с квилинга

     Квилинг - що за чудо е това ще попитат някои хора. Аз самата допреди четири години си нямах и понятие за значението на тази дума, докато една госпожа, която водеше клубове в училище, не ме запозна. Квилингът представлява изработване на декоративни проекти, посредством навити и залепени една за друга хартиени ленти. Хартиените ленти се навиват на специален инструмент, след което крайчето им бива залепено, за да не се изгуби формата. Вече навитите ленти се подреждат, за бъде образувана фигура от тях - тя може да бъде съвсем проста като цвете или пеперуда.


     Но преди да обясня как се случва магията на квилинга, малко история. Началото на квилинга е положено още през 15 век. По време на Ренесанса, френски и италиански монаси и монахини използвали квилинг, за да украсяват краищата на книги и религиозни предмети и да имитират позлатени ъгълчета.
     Името на изкуството произлиза от думата "quill" - "паче перо", което е било използвано от монасите и монахините, за да навиват хартиените лентички. За съжаление хартията е краткотраен материал и малко са останалите шедьоври от средновековието, но навиването на хартия е запазено и до днес. През 15 век квилингът е смятан за изкуство, през 19 - за дамско забавление, а през 20 век за съжаление е почти забравен. Едва в края на миналия век, квилингът отново придобива популярност.
     В Англия, принцеса Елизабет е била сериозно увлечена от това изкуството. Нейни творения се пазят в музея Виктория в Лондон. Квилинг произведения могат да бъдат видени по изложби в Европа и по целия свят.



     Естествено на всяко изкуство са му нужни инструменти. В началото когато започвах да "въртя" хартиени лентички, използвах клечка за зъби, но повярвайте ми хич не е лесно. Пропуснах да спомена, че ако имате намерение да се захващате с квилинг, трябва да имате доста голямо търпение. Аз лично си почивам с квилинга, но да си призная понякога е доста изнервящо да не се получава точно това, което искаш. Така че, ако сте нервак, мястото ви не е тук. Така да продължим ... след доста нерви установих, че клечката за зъби не е надежден инструмент. Тъй като хартиените ми лентички бяха на привършване, отскочих до близката книжарница и си взех комплект, в който освен лентички, имаше инструмент за навиване и една пластмасова форма за различни по размер кръгове.


Това е инструментът за навиване. Крайчето на хартиената лентичка се поставя в оставения процеп и започва навиването.


Когато лентичката е навита се поставя в избран от вас кръг. Тази стъпка не е задължителна. Аз лично използвам кръговете само когато трябва да направя абсолютно еднакви форми (листа на цвете примерно). След като лентичката се е развила до желания размер, външното й крайче трябва да бъде залепено.


След като крайчето е залепено, идва ред на сгъването в желаната форма. Някои форми са по-трудни и не се получават от самото начало, но не се отказвайте, ще стане все някога ;)

Разбира се, нищо не се получава от първия път и единствения начин да успееш е проба - грешка. Така че, ако съм успяла да те заинтригувам, бягай до книжарницата за един квилинг комплект и се залавяй с новото си потенциално хоби. В интернет има много клипове за начинаещи, така че давай! 








Няма коментари:

Публикуване на коментар